Együnk friss zöldségeket!
Elindult a tavasz és vele együtt a vitaminszezon. Érdemes megragadni a kosarakat és ellátogatni egy kistermelőhöz a közeli piacra, vásárcsarnokba, ahol beszerezhetjük az igazi, friss zöldségeket.
Összegyűjtöttük a legkönnyebben elérhető, egészséges vitaminforrásokat.
Retek
A retek a tavasz színfoltja, nem csak a standokon való tündöklése miatt, hanem azért is, mert az elsők között elérhető vitaminforrás. Egy szép csokor nem hiányozhat a kosarunkból, hiszen vele együtt könnyedén legyőzhetjük a tavaszi fáradtságot is. Ez a kicsi zöldség rengeteg C-vitamin mellett, sok vasat, folsavat és a magnéziumot rejt magában. Hatóanyagainak és rosttartalmának köszönhetően remek vízhajtó, májtisztító, gyulladáscsökkentő, továbbá serkenti az emésztést és segít a fogyókúrában. A kénnek köszönheti kesernyés ízét, ami jót tesz a megfáradt bőrnek, hajnak és körömnek. Tökéletes alapanyag egy friss tavaszi salátához.
Spárga
Áprilisban kezdődik a szezonja, ezért érdemes hetente többször is bevásárolni belőle. Használjuk fel minél frissebb állapotában, hiszen egyrészt ilyenkor van benne a legtöbb vitamin, másrészt mivel egy kényes zöldségről van szó, a spárga szára hamar fásulni kezd. Ebben az állapotban pedig nem kellemes élmény a fogyasztása. A retekhez hasonlóan remek vízhajtó, méregtelenítő, nagy mennyiségben megtalálható benne a C-vitamin és folsav. Mindezeken felül rengeteg A-, B1-, B2-vitamint is tartalmaz, arról nem is beszélve, hogy különösen magas a glutationtartalma. A glutation egy erős antioxidáns, amely rákmegelőző hatású. A spárga párolva, grillezve egyaránt tökéletes választás.
Spenót
A spenót egész évben a rendelkezésünkre áll, bár ilyenkor tavasszal a legfinomabb, ráadásul tele van élettel és vitaminokkal. Aki nem szereti, az adjon neki még egy esélyt. Elkészíthetjük főzelékként vagy salátaként nyersen. Nyersen még egészségesebb, mint megfőzve, de főzelék formában is benne maradnak a fontos tápanyagok, K-vitamin, magnézium és vas. Önmagában szinte teljesen íztelen, ezért kipróbálhatjuk gyümölcsturmixba keverve, melynek legfeljebb a színét változtatja meg.
Sóska
Legalább annyira megosztó zöldség, mint az előző „hasonmása”. Valaki vagy nagyon szereti vagy nagyon nem. Frissen szedve a legfinomabb, nagy szerencse, ha egyből a kertből majszolhatjuk. Ilyenkor hasznosul legjobban a benne lévő C-vitamin. A betegségből felépülőknek is gyakran kínálják, hiszen nem csak meghozza az étvágyat, hanem a felépülésben is segít. Az ásványianyag-tartalma kiemelkedően magas, sok benne a foszfor, a vas, a magnézium és a folsav. Felhasználhatjuk levesként, főzelékként, salátába és szószokba is.
Válasszunk kedvünkre a szimpatikus felhasználási módok közül, viszont semmiképp ne hagyjuk ki a tavaszi frissességben gazdag, vitamindús zöldségeket a tavaszi étrendből.