Receptek

Színes élménykonyha hús nélkül

"Tök"jó

Sütőtök krémleves fokhagymás pirítóssal

Hozzávalók:

50 dkg sütőtök
1 szál sárgarépa
2 fej burgonya
1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
4-5 karika póréhagyma
3 ek. teljes kiőrlésű liszt
1 dl olívaolaj
0,5 dl tökmagolaj
1 dl tejszín
2 dl Tolle 1,5%-os zsírszegény tej
0,5 dl fehérbor
Só, bors, majoranna, kurkuma

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, jól megmossuk, és feldaraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. A sütőtök húsát és a burgonyát felkockázzuk. A sárgarépát, póréhagymát karikára vágjuk. A vöröshagymát az olívaolajon lassú tűzön megpároljuk, majd hozzáadjuk a póréhagymát, a sütőtököt és a sárgarépát is. Ahogy együtt sisteregni kezdenek, rászórjuk a lisztet, és egy kicsit összepirítjuk. Folyamatos kevergetés mellett felöntjük szükséges mennyiségű vízzel. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a bort is, és fedő alatt puhára főzzük.

Tűzről levéve, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk óvatosan a Tolle zsírszegény tejet, és a tejszínt. Ezután botmixerrel, vagy turmixgéppel turmixoljuk. Újra felforraljuk, és szükség esetén még ízesítjük. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tökmagolajat, átkeverjük. Forrón tálaljuk.

Fokhagymával átdörzsölt, apróra vágott pirítóst tálalunk hozzá.

Tipp: kis olívaolajon hirtelen pirított forró tökmagot keverhetünk a pirítóskockák közé! Ettől színesebb, és táplálóbb is lesz az étel.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA