Február második felétől a hosszú téli álomból újraébred és beindul a természet. Ilyenkor kezd az eddig szunnyadó természet életre kelni. Ez az időszak a böjt ideje, amely ünnep a szerveze-tünk számára. A természet ébredésével szervezetünknek is szüksége van megújulásra. Lehető-ség, hogy a feleslegesen raktározódó méreganyagoktól megszabaduljon, és fellélegezzen.
A böjt ünnep
Ahogy a lúgosítást, úgy az általános méregtelenítést, tisztítást is érdemes évente legalább egy alkalommal mindenkinek végigcsinálnia. A legtöbb betegség gyógyulásának érdekében először méregteleníteni kell, majd megfelelő mennyiségű és minőségű lúgos vízzel, valamint élő nyers lúgosító táplálékkal ellátni a szervezetet, hogy megszűnjön a káros savasodás.
Optimális esetben a méregtelenítés elérheti az immunrendszer olyan regenerálódását, hogy nem, vagy csak nagyon rossz lelki állapotban betegszünk meg.
A böjti tisztulás előtt kérjük háziorvosunk tanácsát, és csak egészségesen kezdjünk a tisztulásnak!
Könnyű, zöld receptek
A nyers ételekkel végzett böjt nem önsanyargatás, hanem igazi felfrissülés. Iktassunk be néhány hetes, friss zöldség és gyümölcslevekkel kiegészített, élő, nyers táplálékon alapuló kúrát, és megtisztulva, energiával feltöltve folytathatjuk teendőink sorát! A zöld levelekkel, a friss gyümölcsökkel, a csírákkal változatossá tehetők a böjti napok. A böjthöz friss, bio alap-anyagokat részesítsünk előnyben!
Zöld turmixok
Mind többen ismerjük a zöld levek tisztító hatását. A zöld turmixok könnyen emészt-hetők, tele vannak klorofillal, aminosavakkal, növényi rostokkal.
Zöld alaprecept
40% zöld bio lé – vagy zöld levelek, vízzel simára turmixolva
60% érett, édes gyümölcs
szükséges mennyiségű vízzel simára turmixolva
Tipp: használhatunk fele-fele arányban friss Tolle tejet- vízzel is!
Kísérletezzünk ízlésünk szerint bátran!
A zöld levek energiával töltenek fel!
Ananászos reteklevél turmix
Hozzávalók:
1 kisebb ananász, 3 csomag retek levele
3 dl tiszta víz, – vagy 1,5 dl víz 1,5 dl friss Tolle tejjel
A leveleket megmossuk, az ananászt meghámozzuk, darabokra vágjuk. A gyümölcsöt és a leveleket a víz felével turmixoljuk. A többi vizet is hozzáöntve még egyszer átmi-xeljük.
Retekcsíra saláta
A csírák friss, élő táplálékok, fogyasztásukkal erősödik az immunrendszer, a test táp-anyagokkal töltődik fel. A retekcsíra különösen tisztító, parazitaölő hatású.
Hozzávalók:
20 dkg hámozott cukkini
10 dkg retekcsíra
10 dkg pritamin paprika
½ fej saláta
2 ek. salátaolaj
1 ek. méz
1 ek.citromlé
A cukkinit reszeljük nagylukú reszelőn, a paprikát apró csíkokra, a salátát csíkokra vágjuk. Keverjük hozzá a csírát. Locsoljuk olajjal, mézzel, citromlével. Saláta levelek-kel bélelt tálba tesszük, szezámmaggal, dióval díszítjük. Azonnal fogyasszuk!
Gyümölcsnapok
Galenus, az ókor híres orvosa a magas, száz év feletti életkorát annak tulajdonította, hogy naponta evett ánizzsal, fahéjjal, mézzel édesített almapépet. Az alma a citromhoz hasonlóan méregtelenítő táplálék, gyógyító gyümölcs.
A gyümölcskúrákat egy-egy gyümölcs szezonjára időzítsük, töltsön el bennünket örömmel a kúra eredményessége. A kényszeres kúra eredménytelen marad. A gyümölcskúra lehet 3-5 napos, vagy hetente iktassunk be egy-egy gyümölcsnapot.
Almakúra
Romolo Mantovani módszere
Első héten reggeli helyett kívánt mennyiségű alma, szeletelve, vagy reszelve, és ízesítve.
Második héten a reggeli, és a vacsora helyett alma, délben vegetáriánus étrend.
Friss magvas müzli tönkölybúzával
Hozzávalók 4 személyre:
8 ek. tönkölybúzadara
4 tk. mazsola
1 banán
2,5 dl 2,8%-os Tolle tej
4 tk. homoktövis szirup
20 dkg szezonális gyümölcs
4 ek. lenmag, vagy durvára vágott dióféle
ízlés szerint méz
A tönkölydarát hagyjuk ázni 8 ek. vízben egy éjen át hűtőszekrényben. A banánt törjük össze, keverjük el tejjel, homoktövis sziruppal, a többi összetört gyümölcssel, és a beáztatott darával. Szórjuk meg a müzlit lenmaggal, diófélékkel, és díszítsük gyümölcsszeletekkel. Édesítsük mézzel.
Varga Sándor
Lénárt Gitta
Rüdiger Dahlke
Receptjei nyomán