Karcsúság, könnyen, gyorsan, jóízűen! Könnyű tavaszi tejjel és tejföllel készült zöldséglevesek
A zöldségleveseknek, krémleveseknek több ezer variációja van, mégis mindegyik finom, tápláló és egészséges. Az elkészítésük sem túl bonyolult, bár akad köztük néhány, amelyek picit több odafigyelést igényelnek. Egy jól elkészített zöldség- vagy krémleves teljes mértékben megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak: laktatóak, kellő energiát és tápanyagot szolgáltatnak, elősegítik a szervezet folyadékigényeinek kielégítését, és könnyedén emészthetőek, mivel elősegítik az emésztőnedvek termelődését. Elkészítésük szerint fehérjét, szénhidrátot, rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmazhatnak, amelyek a levesben feloldódva még könnyebben felszívódnak. Íme néhány frissítő tavaszi recept, amellyel máris feltölthetjük megfáradt szervezetünket:
Frissítő bazsalikomos póréhagymaleves
A burgonyát meghámozzuk, majd kockákra aprítjuk. A póréhagymát tisztítás után felkarikázzuk, a halványító zellert meghámozzuk, utána pedig 1 cm-es szeletekre vágjuk fel, és a fokhagymát is aprítsuk fel. A burgonyát kevés zöldséglevesben kezdjük el főzni, és mikor már félig megpuhult, adjuk hozzá a fokhagymát, a zellert és a póréhagymát. Ezután öntsük fel a maradék levessel. Miután megpuhult minden a fazékban, adjuk hozzá a tejet is. Borssal fűszerezzük, majd még egyszer forraljuk fel. A végén szórjuk meg a bazsalikommal, majd botmixerrel pürésítsük. Friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.
Tejes krémes tökleves
A tököt megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd másfél liter vízben feltesszük főni. Az elpárolgott vizet, ha kell, pótoljuk. Az apró kockára vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzá adjuk a héjától megtisztított, felkockázott paradicsomot és a vágott zöldkaprot. Hagyjuk főni, amíg a hagyma meg nem puhult teljesen, majd félre tesszük kis időre. Amikor a tök is megfőtt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejet, majd visszarakjuk főni. Végül hozzá adjuk a paradicsomos hagymát és jól összekeverve, készre főzzük, ízlés szerint sózzuk.
Könnyed barackkrémleves
A barackokat szeleteljük fel, majd citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és az édesítőszerrel ízesített vízben pároljuk meg. Hagyjuk kihűlni, majd az egészet öntsük turmixgépbe, adjuk hozzá a tojássárgáját, és hagyjuk a gépet dolgozni, amíg habos nem lesz. Keverjük el benne a tejet is, amitől még lágyabb és ízletes lesz. Hidegen tálaljuk!
Tavaszi brokkolikrémleves
Tegyük egy fazékba a megmosott és rózsáira szedett brokkolit, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy háromnegyedig ellepje. Fűszerezzük őrölt borssal, csipetnyi szerecsendióval, és sóval. Még körülbelül tíz percig hagyjuk főni, majd adjuk hozzá a tejet. Forrás után botmixerrel pürésítsük. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Újburgonyaszezon!
Újburgonyával általában kora tavasszal találkozhatunk a piacon. Az újkrumpli friss, ropogós és roppant könnyű a tisztítása is, viszont gyorsan romlik. Az újburgonya jellegzetessége, hogy kevesebb kalóriát tartalmaz, mivel alacsonyabb a keményítőtartalma. Sajnos emiatt számos hagyományos krumpli étel nem készíthető el belőle, ám annál finomabb köretként vagy tavaszi zöldséglevesekbe főzve, salátaként felhasználva.
Túrós újburgonyasaláta
Az újburgonyát héjastól enyhén sós vízben megfőzzük. Még melegen héjától megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. Miután kihűlt, a kefirt (tejfölt) összekeverjük a túróval és a nagyon finomra metélt kaporral. Ezután ízlés szerint megszórjuk sóval, édesítőszerrel és a mártásba beleforgatjuk a burgonyakarikákat. Tegyük be hűtőszekrénybe pár órára, majd hidegen tálaljuk.