A magyarok többsége, ha csak általánosságban beszél a sajtról, szinte bizonyos, hogy a trappistára gondol. Nem véletlenül a legnépszerűbb sajt kicsiny hazánkban: kellemesen zamatos, telt, gyengén savanykás ízű, jól vágható, rugalmas, jól hajlítható, szájban elomló állományú. Telis-tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjékkel, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, vitaminokkal, valamint értékes kálciumforrás. Már 10 dkg sajt fedezi a napi fehérjeszükséglet 40-45 százalékát. Konyhai felhasználásának is számtalan módja van. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, valamilyen módon biztos étkezésünk részévé tudjuk tenni, de egy komplett menüsort is össze tudunk állítani trappista sajttal készült ételekből. Következzék egy előétel, főétel, saláta és egy desszert, amelyek mind e remek sajt felhasználásával készültek:
Tavaszi sajtkrémleves
A felolvasztott margarinhoz adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre. Alacsony lángon rövid ideig pirítsuk meg, és hagyjuk a tűzön, amíg a liszt felhabosodik. Ha ez megtörtént vegyük le a tűzről és öntsük hozzá a tejet, majd habverővel keverjük simára. Ezután hozzáadjuk a vizet, az erőleveskockákat, sóval, borssal, szerecsendióval ízlés szerint fűszerezzük, majd 5 percig kislángon forraljuk. Vegyünk elő egy újabb edényt, amelyben keverjük simára a tejfölt a tojássárgájával, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a levest fokozatosan. A reszelt trappista sajtot is tegyük bele a levesbe, majd takaréklángon addig kevergessük, amíg az fel nem olvad teljesen. A levest pirított kenyérkockákkal és apróra vágott snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk.
Sajtos-gombás sült paradicsom
A paradicsomok tetejét vágjuk le és tegyük félre őket későbbre, majd a magvas belsejüket egy kanállal távolítsuk el. A tojást villával keverjük össze a tejszínnel, és adjuk hozzá a túrót is. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, bazsalikommal és ételízesítővel, és egy teáskanálnyi mustárt is keverjünk bele. A trappista sajtot apróra reszeljük le! Kevés vajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát és a gombát, ezután sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A leve teljesen párologjon el! Végül hozzáadjuk a tejszínes keveréket, majd a trappista sajtot, és ha mindezekkel megvagyunk, akkor töltsük meg vele a paradicsomokat. Vajjal kenjünk ki egy tűzálló edényt és rakjuk bele az elkészült töltött paradicsomokat. Az összes tetejére tegyünk még kisebb vajdarabkákat és szórjuk meg még egy kis sajttal, majd tegyük rá a félretett kalapokat. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 10-15 percig süssük, az utolsó 3 percre feltekerhetjük maximumra a fokozatot. Pirítóssal tálaljuk.
Sajtos ínyenc saláta
A kukoricát, miután a levétől megszabadultunk, öntsük egy nagy keverőtálba. Az almának távolítsuk el a magházát, majd a sajttal együtt kockázzuk fel, és adjuk hozzá a kukoricához. A joghurtot egy külön tálban keverjük ki a salátaöntettel és a majonézzel és ízesítsük kakukkfűvel, illetve bazsalikommal. Miután simára kikevertük, öntsük rá az almás, sajtos kukoricára, majd 30 percet pihentessük a hűtőben.
Trappista sajtos muffin
A trappista sajtot reszeljük le apróra, majd a többi hozzávalóval keverjük össze egy nagy tálban. A muffinformákat béleljük ki muffinpapírral, majd kanalazzuk bele külön-külön a tésztát. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.