Receptek

Karcsúság, könnyen, gyorsan, jóízűen!

Gyümölcsös receptek

A nagy hőségben ritkán van kedvünk nagy lakomákhoz, szívesebben fogyasztunk salátákat, könnyebb leveseket.
A nyárvégi gyümölcsök felhasználási lehetősége végtelen, legyen szó akár egy könnyű levesről, vagy egy pikáns salátáról.

A Nutritipp rovatunk gyümölcseit felhasználva nemcsak ízletes fogásokat találhatunk az asztalra, hanem egészségünket és vitalitásunkat is megőrizhetjük.

 

Pikáns őszibarackleves

  • 0,5 kg érett őszibarack
  • 1 evőkanál TOLLE vaj
  • 2 dl TOLLE 2,8% ESL tej
  • 1 teáskanál koriandermag durvára törve
  • 2 cm gyömbér
  • 2 kanál méz
  • pici só
  • csipet fehérbors

Az őszibarackot megpucoljuk és felvágjuk. A megolvadt vajon a mézzel és a gyömbérrel karamellizáljuk, hozzáadjuk a koriandermagot, majd addig kevergetjük, míg teljesen megpuhul. Ezután botmixerrel pépesítjük, majd visszaöntjük a lábosba és a tejjel összefőzzük, Pici sóval és fehérborssal ízesítjük, hidegen tálaljuk.

 

Dinnyeleves csirkemell csíkokkal

  • 1 db 1 kg-os sárgadinnye
  • 3 dl TOLLE 2,8% ESL tej
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • méz (ízlés szerint)
  • 2 szem csillagánizs
  • 1 db 2 cm-es friss gyömbér
  • 4 szál korianderzöld
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • fél cső piros, erős paprika
  • ízlés szerint só

A dinnyét elfelezzük, kimagozzuk. A húsából kiskanállal golyókat vájunk, amit a díszítéshez félreteszünk.

A megmaradt gyümölcshúst a héjból kivájjuk, 2 dl tejjel és a citromlével összeturmixoljuk, majd lábosba öntjük. Megkóstoljuk, mert ha a dinnye nem elég édes, kevés mézzel édesítjük, finomítjuk. Csillagánizzsal, gyömbérrel, korianderrel fűszerezzük, 10 percig főzzük, majd a fűszereket kiemeljük belőle.

A vékony csíkokra vágott csirkemell filét és a felkockázott paprika felét beledobjuk. Enyhén sózzuk, és addig főzzük, amíg a csirke megpuhul. Végül a megmaradt tejjel felöntjük.

Tányérokba elosztjuk a dinnyegolyókat, rámerjük a levest, paprikával, gyömbérrel, csillagánizzsal díszítve tálaljuk.

 

Fűszeres szilvás tejpite

  • 4 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 6 dl TOLLE 2,8% ESL tej
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 kk kardamom mag (zúzva)

A szilvákat félbevágjuk, a magjukat kivesszük, majd újra félbe vágjuk. A gyümölcsöket összeforgatjuk a fahéjjal és a kardamom magokkal. A tojásokat a tejjel, a liszttel, a sóval, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, hogy híg palacsintatésztát kapjunk. Kivajazott, magas szélű tepsibe öntjük a híg tésztát, és a tetejére tesszük a gyümölcsöt, majd előre felforrósított (220 fokos) sütőben kb. 10-15 perc alatt hólyagosra, enyhén barnáspirosra sütjük. Vágjuk nagy kockákra és tálaljuk azonnal.

(Ha nem vagyunk túl gyakorlottak a sütésben, akkor a szilvát elég a sütés 5-6. perce körül rátenni a tésztára – ekkora már megszilárdul a tészta.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA