A nagy hőségben ritkán van kedvünk nagy lakomákhoz, szívesebben fogyasztunk salátákat, könnyebb leveseket.
A nyárvégi gyümölcsök felhasználási lehetősége végtelen, legyen szó akár egy könnyű levesről, vagy egy pikáns salátáról.
A Nutritipp rovatunk gyümölcseit felhasználva nemcsak ízletes fogásokat találhatunk az asztalra, hanem egészségünket és vitalitásunkat is megőrizhetjük.
Pikáns őszibarackleves
Az őszibarackot megpucoljuk és felvágjuk. A megolvadt vajon a mézzel és a gyömbérrel karamellizáljuk, hozzáadjuk a koriandermagot, majd addig kevergetjük, míg teljesen megpuhul. Ezután botmixerrel pépesítjük, majd visszaöntjük a lábosba és a tejjel összefőzzük, Pici sóval és fehérborssal ízesítjük, hidegen tálaljuk.
Dinnyeleves csirkemell csíkokkal
A dinnyét elfelezzük, kimagozzuk. A húsából kiskanállal golyókat vájunk, amit a díszítéshez félreteszünk.
A megmaradt gyümölcshúst a héjból kivájjuk, 2 dl tejjel és a citromlével összeturmixoljuk, majd lábosba öntjük. Megkóstoljuk, mert ha a dinnye nem elég édes, kevés mézzel édesítjük, finomítjuk. Csillagánizzsal, gyömbérrel, korianderrel fűszerezzük, 10 percig főzzük, majd a fűszereket kiemeljük belőle.
A vékony csíkokra vágott csirkemell filét és a felkockázott paprika felét beledobjuk. Enyhén sózzuk, és addig főzzük, amíg a csirke megpuhul. Végül a megmaradt tejjel felöntjük.
Tányérokba elosztjuk a dinnyegolyókat, rámerjük a levest, paprikával, gyömbérrel, csillagánizzsal díszítve tálaljuk.
Fűszeres szilvás tejpite
A szilvákat félbevágjuk, a magjukat kivesszük, majd újra félbe vágjuk. A gyümölcsöket összeforgatjuk a fahéjjal és a kardamom magokkal. A tojásokat a tejjel, a liszttel, a sóval, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, hogy híg palacsintatésztát kapjunk. Kivajazott, magas szélű tepsibe öntjük a híg tésztát, és a tetejére tesszük a gyümölcsöt, majd előre felforrósított (220 fokos) sütőben kb. 10-15 perc alatt hólyagosra, enyhén barnáspirosra sütjük. Vágjuk nagy kockákra és tálaljuk azonnal.
(Ha nem vagyunk túl gyakorlottak a sütésben, akkor a szilvát elég a sütés 5-6. perce körül rátenni a tésztára – ekkora már megszilárdul a tészta.