Ha bárkitől azt kérdeznénk, hogy mi az ősz gyümölcse, valószínűleg a többség azonnal azt felelné, hogy a szőlő!
Ez a gyümölcsünk valóban jelképe az ősznek és szerencsére konyhai felhasználása is sokféle: használhatjuk salátában, készíthetünk dús öntetet laktató vacsorához, vagy édes desszertet.
Őszi szőlős saláta
A salátaleveleket falatnyi nagyságúra összetépkedjük – ne késsel vágjuk, mert megfeketedik a vágás mentén. A sajtot kockákra, a fügét cikkekre, a szőlőszemeket pedig kettévágjuk. Összekeverjük a gyümölcsöket a salátával, beleforgatjuk a magokat és meglocsoljuk az egészet szőlőmagolajjal, majd meghintjük levendulával.
Csípős-borsos sertéstarja szőlős szélesmetélttel (4 főre)
A szőlőt az olvasztott vajon megfuttatjuk, mézzel karamellizáljuk, majd felöntjük tejjel, fehérborssal ízesítjük és a fele mennyiségre visszaforraljuk – így a végén egy dús szószt fogunk kapni.
Forrásban lévő vízbe sót és Tolle vajat teszünk, feltesszük a tésztát főni, majd a főzési idő után (tésztától függően 8-10 perc) leszűrjük .
A tarját szárazra töröljük. Egy lap folpackra sót, durvára darált borsot és majoránnát szórunk, majd rátesszük a szeleteket. A húsok tetejét és fűszerezzük, majd beborítjuk egy másik szelet folpackal. Ezután klopfoljuk kb. 20 másodpercig mindkét oldalát – nem kell „laposra”, cél hogy a fűszerek a hús mélyére jussanak. Ezután serpenyőben 1 ek olívaolajat és 1 ek vajat hevítünk ( a vajtól finomabb lesz a hús és az olajjal együtt nem ég meg), majd a húsok mindkét oldalát 6-6 percig, enyhe pirulásig sütjük.
Tálalás előtt a szelet hús mellé tesszük a tésztát és meglocsoljuk a szőlős szósszal.
Szőlős rizskoch
A sütőt előmelegítjük 160 fokon.
A szőlőt miután megmostuk leszemezzük és a vizet felitatjuk a szemekről.
A rizst kevés (1-2 deci) vízben megpároljuk, majd mikor duzzadni kezd hozzáadjuk a tejet és a sót, tejberizst főzünk belőle. Miután elkészült hűlni hagyjuk.
A 4 tojássárgáját összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a langyos tejberizshez adom. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük és a szőlőszemekkel együtt óvatosan beleforgatjuk a masszába. Kikent, lisztezett tepsiben kb. 15 percig sütjük.