Receptek

A napsugarak gyümölcse a konyhában

Receptek szőlővel

 

Ha bárkitől azt kérdeznénk, hogy mi az ősz gyümölcse, valószínűleg a többség azonnal azt felelné, hogy a szőlő!
Ez a gyümölcsünk valóban jelképe az ősznek és szerencsére konyhai felhasználása is sokféle: használhatjuk salátában, készíthetünk dús öntetet laktató vacsorához, vagy édes desszertet.

 

Őszi szőlős saláta

  • fél fej tölgylevél saláta (megfelel jégsaláta, lollo, vagy más leveles saláta)
  • 1 nagy fürt ropogós szemű szőlő (40 dkg)
  • 15 dkg TOLLE Trappista sajt
  • 2-3 szem érett, friss füge
  • 1 ek tökmag
  • 1 ek napraforgómag
  • 1-2 ek szőlőmagolaj
  • csipetnyi morzsolt levendula

 

A salátaleveleket falatnyi nagyságúra összetépkedjük – ne késsel vágjuk, mert megfeketedik a vágás mentén. A sajtot kockákra, a fügét cikkekre, a szőlőszemeket pedig kettévágjuk. Összekeverjük a gyümölcsöket a salátával, beleforgatjuk a magokat és meglocsoljuk az egészet szőlőmagolajjal, majd meghintjük levendulával.

 

Csípős-borsos sertéstarja szőlős szélesmetélttel (4 főre)

  • 4 szelet tarja kicsontozva
  • durvára tört színes bors
  • majoránna
  • 24 dkg szélesmetélt
  • 2 ek TOLLE vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagy fürt szőlő (40 dkg)
  • 3 dl Tolle 2,8% ESl tej
  • 2 ek méz
  • csipet fehérbors

 

A szőlőt az olvasztott vajon megfuttatjuk, mézzel karamellizáljuk, majd felöntjük tejjel, fehérborssal ízesítjük és a fele mennyiségre visszaforraljuk – így a végén egy dús szószt fogunk kapni.
Forrásban lévő vízbe sót és Tolle vajat teszünk, feltesszük a tésztát főni, majd a főzési idő után (tésztától függően 8-10 perc) leszűrjük .

 

A tarját szárazra töröljük. Egy lap folpackra sót, durvára darált borsot és majoránnát szórunk, majd rátesszük a szeleteket. A húsok tetejét és fűszerezzük, majd beborítjuk egy másik szelet folpackal. Ezután klopfoljuk kb. 20 másodpercig mindkét oldalát – nem kell „laposra”, cél hogy a fűszerek a hús mélyére jussanak. Ezután serpenyőben 1 ek olívaolajat és 1 ek vajat hevítünk ( a vajtól finomabb lesz a hús és az olajjal együtt nem ég meg), majd a húsok mindkét oldalát 6-6 percig, enyhe pirulásig sütjük.

 

Tálalás előtt a szelet hús mellé tesszük a tésztát és meglocsoljuk a szőlős szósszal.

 

Szőlős rizskoch

  • 1 l Tolle 2,8% ESL tej
  • 30 dkg szőlő
  • 1 csésze rizs
  • 4 egész tojás
  • 4-5 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 csipet só

 

A sütőt előmelegítjük 160 fokon.

 

A szőlőt miután megmostuk leszemezzük és a vizet felitatjuk a szemekről.
A rizst kevés (1-2 deci) vízben megpároljuk, majd mikor duzzadni kezd hozzáadjuk a tejet és a sót, tejberizst főzünk belőle. Miután elkészült hűlni hagyjuk.

 

A 4 tojássárgáját összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a langyos tejberizshez adom. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük és a szőlőszemekkel együtt óvatosan beleforgatjuk a masszába. Kikent, lisztezett tepsiben kb. 15 percig sütjük.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA