Receptek

A napsugarak gyümölcse a konyhában

Szilvás finomságok

Te tudtad, hogy a szilva a rózsafélék családjába tartozik? Ez a százféle formában megjelenő gyümölcs is az ősz ajándéka, segítségével izgalmas, az évszaknak megfelelő fogásokat tudunk készíteni.

 

Forró őszi szilvaleves

  • fél kiló puha, érett szilva
  • 3 kanál méz
  • 2 dl TOLLE ESL 2,8% tej
  • 2 kanál TOLLE vaj
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk őrölt kadamom
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 csipet fehérbors
  • 1csipet só
  • kb. fél liter víz

A szilvákat megmossuk és kettévágjuk, a magját kivesszük. Lábosban a vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a mézet, majd hozzáadjuk a szilvát. Néhány perc kevergetés után felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje majd forrásig főzzük. Ezután turmixgéppel pürésítjük – csak a szilvát, a vizet tegyük egy külön edénybe – majd hozzáadjuk a tejet és simára keverjük.
Ezután visszatesszük a lábosba, hozzáadjuk a fűszereket és esetleg még egy kis mézet, ízlés szerint. Annyi vizet adunk vissza hozzá, hogy krémes és sűrű maradjon. forrón a legfinomabb!

 

Sajtos szilvás falatok

  • 10 puha szilva magozva, kettéválasztva
  • 10 szelet bacon
  • 20 dkg Tolle parenyica sajt
  • fogpiszkálók
  • 2 kanál Tolle vaj

A sajtokat kockákra vágjuk és beletesszük a szilvába a mag helyére. Ezután betekerjük a baconbe és átszúrjuk rajta afogpiszkálót. A vajat serpenyőben felolvasztjuk és megsütjük benne falatokat.

 

Szőlős tejpite

  • 3 tojás
  • 8 dkg nyírfacukor
  • 8,5 dkg liszt
  • 12 dkg Tolle natúr krémsajt
  • 2 dl Tolle ESL 2,8% tej
  • 6 szem szilva
  • egy citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 1 ek vaj a kikenéshez
  • 30 dkg szőlő

A tojásokat először keverjük ki a cukorral, a csipet sóval és a citromhéjjal. Majd egy kézi habverővel keverjük bele először a krémsajtot, majd fokozatosan a tejet is. Végül szitáljuk bele és keverjük el benne a lisztet.

 

Vajazzuk ki vékonyan a formát, öntsük bele a masszát, majd helyezzük bele a felezett szilvákat és a szőlőt is. 180 fokos előmelegített, alsó-felső sütési módon 35-40 percig süssük. Hűtsük langyosra, mielőtt szeleteljük.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA