Te tudtad, hogy a szilva a rózsafélék családjába tartozik? Ez a százféle formában megjelenő gyümölcs is az ősz ajándéka, segítségével izgalmas, az évszaknak megfelelő fogásokat tudunk készíteni.
Forró őszi szilvaleves
A szilvákat megmossuk és kettévágjuk, a magját kivesszük. Lábosban a vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a mézet, majd hozzáadjuk a szilvát. Néhány perc kevergetés után felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje majd forrásig főzzük. Ezután turmixgéppel pürésítjük – csak a szilvát, a vizet tegyük egy külön edénybe – majd hozzáadjuk a tejet és simára keverjük.
Ezután visszatesszük a lábosba, hozzáadjuk a fűszereket és esetleg még egy kis mézet, ízlés szerint. Annyi vizet adunk vissza hozzá, hogy krémes és sűrű maradjon. forrón a legfinomabb!
Sajtos szilvás falatok
A sajtokat kockákra vágjuk és beletesszük a szilvába a mag helyére. Ezután betekerjük a baconbe és átszúrjuk rajta afogpiszkálót. A vajat serpenyőben felolvasztjuk és megsütjük benne falatokat.
Szőlős tejpite
A tojásokat először keverjük ki a cukorral, a csipet sóval és a citromhéjjal. Majd egy kézi habverővel keverjük bele először a krémsajtot, majd fokozatosan a tejet is. Végül szitáljuk bele és keverjük el benne a lisztet.
Vajazzuk ki vékonyan a formát, öntsük bele a masszát, majd helyezzük bele a felezett szilvákat és a szőlőt is. 180 fokos előmelegített, alsó-felső sütési módon 35-40 percig süssük. Hűtsük langyosra, mielőtt szeleteljük.