Egészségünkre érdemes odafigyelni a karácsonyi időszakban is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag Tolle termékek segítségével a helyes táplálkozás mellett sem kell lemondanunk a finom falatokról.
Almás sajtleves
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd kockára vágjuk. Citromlevet csepegtetünk rá, hogy ne barnuljon meg. A tejet feltesszük a tűzre forrni. Közben a vajat felhevítjük, folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet és a meleg tejet. Összeforraljuk, majd hozzáadjuk a lereszelt sajtot és lassú tűzön tovább főzzük. A tejfölt összekeverjük a 3 tojás sárgájával, a szerecsendióval és a sóval, majd összefőzzük a sajtos krémlevessel. A korábban megtisztított és felkockázott almát pár percig cukros vízben főzzük, végül a levesbe tesszük.
Aszaltszilva-leves
Hozzávalók:
Elkészítése:
A megmosott, megtisztított aszalt szilvát és almát feldaraboljuk és fél liter vízben a cukorral, szegfűszeggel és a citromhéjjal felforraljuk. Amikor már puhák a gyümölcsök, robotgéppel átdolgozzuk. A tejfölt folyamatos kevergetés mellett lassan a leveshez adagoljuk. Végül fahéjjal, cukorral ízesítjük. Tálalásnál a pirított mandulával megszórjuk.
Dióbundában sült ponty
Hozzávalók:
Elkészítés:
A pontyfiléket besózzuk, majd lisztbe, a felvert tojásba és a darált dióba forgatjuk. A panírt kissé belenyomkodjuk a halszeletekbe. A vajat felhevítjük egy serpenyőben és belehelyezzük pontyfiléket. Fedő alatt, kis lángon sütjük, figyelve arra, hogy a dió nehogy megégjen. Megforgatjuk, majd fedő nélkül sütjük tovább, hogy ropogós legyen. Köretként burgonyapürét kínálunk.
Extrém sült hal
Hozzávalók:
Elkészítése:
A halfilét befűszerezzük a sóval, borssal, majd az olívaolajban kisütjük. Miközben pirul, hozzáadjuk a felvágott fokhagyma gerezdeket. Ezután ráöntjük a tejfölt és rátesszük a sajtszeleteket. A rozmaringot, bazsalikomot és a citromlevet hozzáadjuk. Addig pirítjuk, míg megolvad a sajt a tetején. Burgonyakrokettel tálaljuk.
Áfonyás őzmedalion
Hozzávalók:
Elkészítése:
A vajat felhevítjük és az összezúzott borókát beleszórjuk. A hússzeleteket oldalanként pirítsuk meg benne. Sóval, borssal ízesítsük és adjuk hozzá a bort. Amikor a bor már elpárolgott és a hús is elég puha, vegyük ki a serpenyőből és hagyjuk hűlni. A hús levéhez adjuk hozzá a dzsemet és a tejfölt és főzzük össze őket, míg az állaga sűrű marad. Tálaláskor öntsük a húsra a szószt és díszítsük ribizlivel.
Almában sült libamáj
Hozzávalók:
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az almák tetejét levágjuk, majd egy evőkanállal kivágjuk a belsejét, úgy, hogy a vastagsága 1 cm-es maradjon. Az üreges almákba egy kevés vajat teszünk, majd megsózzuk, megborsozzuk. Ezután 6-8 perc alatt elősütjük őket a sütőben. Miközben sülnek, a libamájat kis kockákra daraboljuk, és a forrásban lévő tejhez adjuk, de 2-4 perc forralás után le is vehetjük a tűzről. Ha egy kicsit hűlt, beletöltjük a turmixgépbe és a tojásokkal pürésítjük. Az előpirított almákat kivesszük a sütőből és megtöltjük őket a libamájas krémmel. Az almakalapokat mellé téve visszatesszük a sütőbe 30 percre. tálaláskor a kalapokat az almákra helyezzük és forrón kínáljuk.
Virslis-majonézes lencsesaláta
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az újhagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, ahogyan a virslit is. A majonézt, a tejfölt, a mustárt és a citromlevet összekeverjük, a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Ehhez hozzáadjuk a lencsét és a virslit. A főtt tojásokat cikkekre vágjuk, és a salátára helyezzük díszítésként.
Mézes-mákos guba
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tejet felforraljuk a vajjal és a vaníliás cukorral, majd ráöntjük a felkarikázott kiflire. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a citromhéjjal és a szegfűszeggel, majd egyenletesen a kiflikre szórjuk. Ezután hőálló tálba tesszük az ízesített kifliket és mézet csorgatunk a tetejére. Előmelegített sütőben megpirítjuk.
Vaníliás csillag
Hozzávalók:
Elkészítés:
A vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, kézi mixer segítségével, majd hozzáadjuk a lisztet, az egész tojást és a tojássárgáját is. A tésztát lággyá dolgozzuk és fél órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve fél centiméter vastagra nyújtjuk, majd szaggatóformával csillag alakzatokat vágunk belőle. Előmelegített sütőben 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.