Receptek

Készüljünk együtt az Ünnepekre!

Karácsonyi receptek

Egészségünkre érdemes odafigyelni a karácsonyi időszakban is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag Tolle termékek segítségével a helyes táplálkozás mellett sem kell lemondanunk a finom falatokról.

Leves

Almás sajtleves

 

Hozzávalók:

  • 1 db alma
  • 5 dkg TOLLE Teavaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 4 dl TOLLE tej
  • 20 dkg TOLLE Gouda sajt
  • 3 tojássárgája
  • 1 pohár TOLLE Tejföl
  • 1 csipetnyi só
  • 1 evőkanál cukor
  • fél mokkáskanál szerecsendió

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd kockára vágjuk. Citromlevet csepegtetünk rá, hogy ne barnuljon meg. A tejet feltesszük a tűzre forrni. Közben a vajat felhevítjük, folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet és a meleg tejet. Összeforraljuk, majd hozzáadjuk a lereszelt sajtot és lassú tűzön tovább főzzük. A tejfölt összekeverjük a 3 tojás sárgájával, a szerecsendióval és a sóval, majd összefőzzük a sajtos krémlevessel. A korábban megtisztított és felkockázott almát pár percig cukros vízben főzzük, végül a levesbe tesszük.

 

Aszaltszilva-leves

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg magozott aszalt szilva
  • 2 Golden alma
  • 2-3 evőkanál nádcukor
  • 2 pohár TOLLE tejföl
  • 1 darab vastag citromhéj
  • 3-4 szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • pirított mandula

Elkészítése:

A megmosott, megtisztított aszalt szilvát és almát feldaraboljuk és fél liter vízben a cukorral, szegfűszeggel és a citromhéjjal felforraljuk. Amikor már puhák a gyümölcsök, robotgéppel átdolgozzuk. A tejfölt folyamatos kevergetés mellett lassan a leveshez adagoljuk. Végül fahéjjal, cukorral ízesítjük. Tálalásnál a pirított mandulával megszórjuk.

 

Főétel

Dióbundában sült ponty

 

Hozzávalók:

  • 8 vékony szelet pontyfilé
  • 1 nagy tojás
  • 5 dkg liszt
  • 12 dkg darált dió
  • 10 dkg TOLLE Teavaj

Elkészítés:

A pontyfiléket besózzuk, majd lisztbe, a felvert tojásba és a darált dióba forgatjuk. A panírt kissé belenyomkodjuk a halszeletekbe. A vajat felhevítjük egy serpenyőben és belehelyezzük pontyfiléket. Fedő alatt, kis lángon sütjük, figyelve arra, hogy a dió nehogy megégjen. Megforgatjuk, majd fedő nélkül sütjük tovább, hogy ropogós legyen. Köretként burgonyapürét kínálunk.

 

Extrém sült hal

 

Hozzávalók:

  • 2 szelet halfilé
  • 1 pohár TOLLE Tejföl
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 tálca TOLLE Tolnai szeletelt sajt
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • egy kevés citromlé
  • bors
  • rozmaring
  • bazsalikom

Elkészítése:

A halfilét befűszerezzük a sóval, borssal, majd az olívaolajban kisütjük. Miközben pirul, hozzáadjuk a felvágott fokhagyma gerezdeket. Ezután ráöntjük a tejfölt és rátesszük a sajtszeleteket. A rozmaringot, bazsalikomot és a citromlevet hozzáadjuk. Addig pirítjuk, míg megolvad a sajt a tetején. Burgonyakrokettel tálaljuk.

 

Áfonyás őzmedalion

 

Hozzávalók:

  • 80 dkg őzhús
  • 2 pohár TOLLE Tejföl
  • 10 dkg áfonyadzsem
  • fél dl portói bor
  • 4 dkg TOLLE Teavaj
  • 4 szem borókabogyó
  • őrölt bors

Elkészítése:

A vajat felhevítjük és az összezúzott borókát beleszórjuk. A hússzeleteket oldalanként pirítsuk meg benne. Sóval, borssal ízesítsük és adjuk hozzá a bort. Amikor a bor már elpárolgott és a hús is elég puha, vegyük ki a serpenyőből és hagyjuk hűlni. A hús levéhez adjuk hozzá a dzsemet és a tejfölt és főzzük össze őket, míg az állaga sűrű marad. Tálaláskor öntsük a húsra a szószt és díszítsük ribizlivel.

 

Almában sült libamáj

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg hízott libamáj
  • 8 db alma
  • 5 db tojás
  • 3 dl TOLLE Tej
  • Egy kevés TOLLE Teavaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az almák tetejét levágjuk, majd egy evőkanállal kivágjuk a belsejét, úgy, hogy a vastagsága 1 cm-es maradjon. Az üreges almákba egy kevés vajat teszünk, majd megsózzuk, megborsozzuk. Ezután 6-8 perc alatt elősütjük őket a sütőben. Miközben sülnek, a libamájat kis kockákra daraboljuk, és a forrásban lévő tejhez adjuk, de 2-4 perc forralás után le is vehetjük a tűzről. Ha egy kicsit hűlt, beletöltjük a turmixgépbe és a tojásokkal pürésítjük. Az előpirított almákat kivesszük a sütőből és megtöltjük őket a libamájas krémmel. Az almakalapokat mellé téve visszatesszük a sütőbe 30 percre. tálaláskor a kalapokat az almákra helyezzük és forrón kínáljuk.

 

Virslis-majonézes lencsesaláta

 

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 50 dkg főtt lencse
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 db virsli
  • 6 evőkanál majonéz
  • 2 pohár TOLLE Tejföl
  • 1 kávéskanál mustár
  • Egy kevés citromlé
  • 1/2 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Az újhagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, ahogyan a virslit is. A majonézt, a tejfölt, a mustárt és a citromlevet összekeverjük, a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Ehhez hozzáadjuk a lencsét és a virslit. A főtt tojásokat cikkekre vágjuk, és a salátára helyezzük díszítésként.

 

Desszert

Mézes-mákos guba

 

Hozzávalók:

  • 6 dl TOLLE Tej
  • 5 dkg Tolle Teavaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 kifli
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál méz
  • reszelt citromhéj
  • fél kiskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A tejet felforraljuk a vajjal és a vaníliás cukorral, majd ráöntjük a felkarikázott kiflire. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a citromhéjjal és a szegfűszeggel, majd egyenletesen a kiflikre szórjuk. Ezután hőálló tálba tesszük az ízesített kifliket és mézet csorgatunk a tetejére. Előmelegített sütőben megpirítjuk.

 

Vaníliás csillag

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 18 dkg TOLLE Teavaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • porcukor

Elkészítés:

A vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, kézi mixer segítségével, majd hozzáadjuk a lisztet, az egész tojást és a tojássárgáját is. A tésztát lággyá dolgozzuk és fél órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve fél centiméter vastagra nyújtjuk, majd szaggatóformával csillag alakzatokat vágunk belőle. Előmelegített sütőben 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA