A farsangi hagyományok nagy múltra tekintenek vissza. Ez az időszak a bálozásé, mulatozásé és vidám jelmezeké. A húsvét előtti böjt megkezdéséig belakmározhatunk mindenféle finomságból.
Az alábbiakban néhány tipikus farsangi étel receptjét ismerhetik meg:
Sajtfánk
A tejhez hozzáadjuk a sót, és a vajjal lassú tűzön felforraljuk.
Amikor el kezd forrni, a 20 dkg lisztet lassan hozzáadagoljuk, és csomómentesre keverjük.
Az így elkészült masszába beledolgozzuk az 5 tojást, majd a 20 dkg sajtot.
Miután formázhatóvá hűlt, vizes kézzel gömböket formázunk belőle.
Ezeket lisztbe, tojásba majd zsemlemorzsába görgetjük, végül felforrósított olajban kisütjük.
Bundás alma:
Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat, majd felkarikázzuk. Sűrű, édes palacsintatésztát készítünk. Az almakarikát ebben megmártjuk, ezt követően a felhevített olajban kisütjük.
Tálalás előtt fahéjas kristálycukorral megszórjuk.
A legkedvesebb Valentin napi ajándék az, amit szeretteinknek magunk készítünk el. Ennek egyik legjobb formája, ha egy finom étellel kedveskedünk, ez örömet okoz annak, aki kapja, annak, aki készíti. Ilyen különleges alkalmakkor érdemes kipróbálni eddig ismeretlen, egyedi hozzávalókat.
Panna cotta kardamommal
A joghurthoz hozzáöntjük a 9dkg cukrot, az 5 szem porított kardamom magot hiszen 5db kardamomnak a a magja kell, nem 5 db mag) és a tejszínt-2 kanál kivételével, amit félre teszünk. Ezeket majdnem forráspontig melegítjük.
A félretett 2 kanál tejszínt is majdnem forráspontig melegítjük, és hozzáadjuk az agar-agart.
A két tejszínes szószt összeöntjük, felhevítjük, de nem hagyjuk felforrni, majd formákba öntjük.
Pár órát pihentetjük. Pisztáciával tálaljuk.
Tojásfehérje habos Pomelo krémleves
Válasszuk szét a tojásokat.
A tojásfehérjét 2 púpos evőkanál cukorral verjük kemény habbá, majd pihentessük a hűtőben.
A pomelo héjáról távolítsuk el a fehér részt, és forraljuk fel 2,5 dl tejjel
A tojássárgáját, az 1 evőkanál lisztet, az 1 evőkanál vaníliás pudingport, az 1 kiskanál vanília esszenciát, a 3 evőkanál cukrot és a pomelo levét keverjük össze, és kis lángon öntsük hozzá a tejhez.
1-2 perc után öntsük fel a maradék 3 dl tejjel, vegyük ki a pomelot, és 10 percig közepes lángon főzzük. Ezután egy evőkanál habot teszünk a levesbe, és elzárjuk alatta a tüzet.
Jó étvágyat kívánunk!