Receptek

Farsangi receptek

Sajtfánk, bundás alma, panna cotta, pomelo krémleves

A farsangi hagyományok nagy múltra tekintenek vissza. Ez az időszak a bálozásé, mulatozásé és vidám jelmezeké. A húsvét előtti böjt megkezdéséig belakmározhatunk mindenféle finomságból.
Az alábbiakban néhány tipikus farsangi étel receptjét ismerhetik meg:

Sajtfánk

  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg liszt + valamennyi a panírozáshoz
  • 5 tojás + kb. 2-3 tojás a panírozáshoz
  • 20 dkg sajt + 10 dkg sajt a tetejére
  • 1 mokkáskanál só
  • zsemlemorzsa
  • olaj

A tejhez hozzáadjuk a sót, és a vajjal lassú tűzön felforraljuk.
Amikor el kezd forrni, a 20 dkg lisztet lassan hozzáadagoljuk, és csomómentesre keverjük.
Az így elkészült masszába beledolgozzuk az 5 tojást, majd a 20 dkg sajtot.
Miután formázhatóvá hűlt, vizes kézzel gömböket formázunk belőle.
Ezeket lisztbe, tojásba majd zsemlemorzsába görgetjük, végül felforrósított olajban kisütjük.

Bundás alma:

  • sűrű palacsintatészta
  • kb. 7 nagy szem alma
  • fahéjas kristálycukor
  • olaj a sütéshez

Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat, majd felkarikázzuk. Sűrű, édes palacsintatésztát készítünk. Az almakarikát ebben megmártjuk, ezt követően a felhevített olajban kisütjük.
Tálalás előtt fahéjas kristálycukorral megszórjuk.

A legkedvesebb Valentin napi ajándék az, amit szeretteinknek magunk készítünk el. Ennek egyik legjobb formája, ha egy finom étellel kedveskedünk, ez örömet okoz annak, aki kapja, annak, aki készíti. Ilyen különleges alkalmakkor érdemes kipróbálni eddig ismeretlen, egyedi hozzávalókat.

Panna cotta kardamommal

  • 3 dl sűrű joghurt lecsepegtetve
  • 3 dl magas zsírtartalmú tejszín
  • 5 dkg agar-agar (Az agar-agar vörös alga kivonat. Kissé sárgás, áttetsző színe van.
  • Japánban zselék előállításához használják. Sűríthetünk vele leveseket, de lekvárokban és különböző desszertekben is segítségünkre lehet.)
  • 5 szem kardamom magjai, porítva (A kardamomról azt tartják, hogy az ember szívében lévő isteni tudatot erősíti, örömet hoz a hétköznapokba.)
  • 9 dkg cukor
  • 1 kis marék sózatlan pisztácia durvára vágva (A pisztácia10%-kal is csökkentheti a stressz okozta magas vérnyomást)

A joghurthoz hozzáöntjük a 9dkg cukrot, az 5 szem porított kardamom magot hiszen 5db kardamomnak a a magja kell, nem 5 db mag) és a tejszínt-2 kanál kivételével, amit félre teszünk. Ezeket majdnem forráspontig melegítjük.
A félretett 2 kanál tejszínt is majdnem forráspontig melegítjük, és hozzáadjuk az agar-agart.
A két tejszínes szószt összeöntjük, felhevítjük, de nem hagyjuk felforrni, majd formákba öntjük.
Pár órát pihentetjük. Pisztáciával tálaljuk.

Tojásfehérje habos Pomelo krémleves

  • 2 db tojás
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek. vaníliás pudingpor
  • 3 ek. cukor a leveshez + 2 ek. cukor a tojáshabhoz
  • 2,5 dl + 3 dl tej
  • fél pomelo vékonyan pucolt héja
  • 1,5 dl pomelolé (kb. egy pomelo leve) (A Pomelo kb. 2000 éves múlttal rendelkező délkelet- ázsiai citrusféle. Magas a C, B1, B2 vitamin és kálium tartalma.)
  • 1 kk. vanília esszencia

Válasszuk szét a tojásokat.
A tojásfehérjét 2 púpos evőkanál cukorral verjük kemény habbá, majd pihentessük a hűtőben.
A pomelo héjáról távolítsuk el a fehér részt, és forraljuk fel 2,5 dl tejjel
A tojássárgáját, az 1 evőkanál lisztet, az 1 evőkanál vaníliás pudingport, az 1 kiskanál vanília esszenciát, a 3 evőkanál cukrot és a pomelo levét keverjük össze, és kis lángon öntsük hozzá a tejhez.
1-2 perc után öntsük fel a maradék 3 dl tejjel, vegyük ki a pomelot, és 10 percig közepes lángon főzzük. Ezután egy evőkanál habot teszünk a levesbe, és elzárjuk alatta a tüzet.

Jó étvágyat kívánunk!

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA