A tavasz közeledtével egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra,hogy minél egészségesebben, könnyedebben, színesebben étkezzünk. Nemcsak lelkünkre, hanem testünkre is különösen oda kell figyelnünk. Főleg gyümölcsöket, zöldségeket érdemes fogyasztani a jó időben, amik segítenek nekünk a méregtelenítésben.
Íme néhány tipp, amitől biztos könnyedebben fogja érezni magát!
Böjti rakott káposzta
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta,12 db tojás, 4 dl Tolle 12%-os tejföl, 10 dkg aprószemű zabpehely, 2 közepes fej hagyma, 0,5 dl étolaj, só, bors, pirospaprika, 2 ek zabkorpa
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük, majd miután elkészültek, szabályos karikákra vágjuk őket.
Miközben a tojások keményre főnek, a savanyú káposztát áztassuk le, majd jól nyomkodjuk ki. Ne felejtsünk el sót rakni a tojásokhoz, hogy könnyen le tudjuk szedni a héját, ha megfőtt!
A felkarikázott tojásokból tojáspörköltet készítünk: a felaprított hagymát az olaj felén megpirítjuk és hozzáadjuk a tojáskarikákat. Sóval, borssal, pirospaprikával bolondítjuk, s csak pár percig sütjük.
Egy közepes méretű jénait vagy tepsit a megmaradt olajjal kikenünk, zabkorpával vékonyan kibéleljük, majd a savanyú káposzta felét elterítjük benne. A káposztát ezután a 10 dkg zabpehellyel meghintjük, ráterítjük a tojáspörköltet, végül elsimítjuk rajta a savanyú káposzta másik felét.
A 4 dl Tolle 12%-os tejfölt 2 nyers tojással felverjük. Sózzuk, borsozzuk végül a rakott káposzta tetejére borítjuk
Sütési ideje 40 perc, majd ezután vegyük le a fedőt, s 20 percig anélkül pirítsuk!
Cibereleves
Hozzávalók: 1 dl Tolle 12%-os tejföl, 1 dl Tolle 1,5%-os félzsíros tej, 4-5 gerezd fokhagyma, fél citrom, 1 evőkanál liszt
Elkészítés: 1,5 liter vizet tegyünk fel a tűzhelyre, majd még forrás előtt keverjük össze a 4-5 darab apróra vágott fokhagymával, s forraljuk fel. Habarást készítünk az egy evőkanál lisztből, 1 dl Tolle 1,5%-os félzsíros tejből és Tolle 12%-os tejfölből, fél citrom levével. Hogyha mindent hozzá adtunk, takaréklángon melegítsük fel. Leves gyönggyel vagy apróra vágott, pirított kenyérkockákkal tálaljuk!
Tavaszi saláta tejfölös öntettel
Hozzávalók: 2 paradicsom, 2 paprika, 1 kígyóuborka, zöldhagyma, 3 fej retek, 3 dl Tolle 12%-os tejföl, 1 ek ecet, só, 1 ek ecet, só, 2 ek olaj, 2ek víz, 1 petrezselyem kocka, bazsalikom, kakukkfű, oregánó
Elkészítés: A zöldségeket kis kockákra aprítjuk, majd elkészítjük az öntetet a fűszerekből. Ehhez olajra, Tolle 12%-os tejfölre, vízre, ecetre lesz szükségünk. Kézi keverővel vagy akár mixerrel összekeverjük a hozzávalókat, majd hűtőbe tesszük, ezután fogyaszthatjuk.
Joghurtos túrótorta
Hozzávalók: 25 dkg félzsíros Tolle tehéntúró, 4 dl joghurt, 2 dl habtejszín, 12 szem meggy, 2 evőkanál zselatinpor, 1 dl Tolle 1,5%-os tej, 1 teáskanál citromhéj, ízlés szerint cukor
Elkészítés:
Először morzsoljuk át a félzsíros Tolle túrót, majd miután hozzáadtuk a joghurtot, cukrot és a citromhéjat, turmixoljuk le. Ezután a tejszínt kemény habbá verjük, s a felét a túrós masszába forgatjuk.
A fixáláshoz szükséges zselatinport melegítsük fel (semmiképpen se forraljuk.) a Tolle 1,5%-os tejjel egy kisebb edényben. Óvatos kevergetés mellett, adjuk hozzá a joghurtot, majd az így elkészült masszát öntsük sütőpapírral borított tortaformába.
Ahhoz, hogy a zselatin kellően megszilárduljon, tegyük az elkészült tortánkat körülbelül 4-6 órára hűtőbe. Hogyha maradt a végére egy kis tejszínhabunk, meggyszemekkel együtt díszíthetjük.