Tavaszi receptek

tolle_recept.jpg

Céklaleves

 

Hozzávalók: 2 kis céklagumó (kb. 30 dkg),1 fej hagyma,1 szál zöldhagyma, 3 dl zöldségerőleves, 2 evőkanál zsírszegény Tolle tejföl, ½ citrom leve, 1/2 csokor petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj, fűszersó

Elkészítés: A céklát alaposan megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. A megtisztított, aprított hagymát olajon üvegesre pároljuk, felöntjük a levessel, beletesszük a céklakockákat és várunk, amíg felforr. A zöldhagymát vékony karikákra vágjuk. A levest össze turmixoljuk, majd a felaprított petrezselyemmel, citromlével és újhagymával megfűszerezzük. A tányérban 1-1 kanál Tolle tejföllel gazdagítjuk

Tavaszi zöldségleves

Hozzávalók: 1,5 kg hüvelyes zöldborsó, 4 db friss sárgarépa, 1 db nagy karfiol, 2 db friss karalábé, 2 db hagyma, 1 fej fokhagyma, 20 dkg árpagyöngy, 2 dl Tolle tejföl, 2 füstöltlé kocka, 1 csokor újhagyma, 2 csokor petrezselyem, 2 csokor kapor

Elkészítés: A hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom az apróra vágott zöldségeket – a karfiol kivételével – és egy kicsit megpirítom. Felöntöm 2 l vízzel, beleteszem a karfiolt, árpagyöngyöt, füstöltkockát. Majd ezután készre főzöm. A Tolle tejfölt elkeverem a levesben – mialatt a tejfölt a levesbe keverem, vegyük le az edényt a tűzről – A fokhagymát, újhagymát, kaprot és a petrezselymet leturmixolom és megszórjuk vele a levest.

 

Túrós – sonkás rakott krumpli

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 6 dkg Tolle teavaj, 3 dkg zsemlemorzsa, 30 dkg Tolle félzsíros tehéntúró, 3 dl Tolle tejföl, sonka, 1/2 csokor kapor, pirospaprika, só.

Elkészítése: A krumplit jó alaposan megmossuk, majd közepes vastagságú szeletekre vágjuk. Enyhén sós vízben megfőzzük, s miután elkészült, leszűrjük. Egy tepsit vagy mélyebb tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsát szórunk rá, és a krumplit szép sorban belehelyezzük. Meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal, egyenletesen eloszlatjuk rajta a Tolle túrót, és ráöntjük a Tolle tejfölt. Pirospaprikával és kaporral enyhén megszórjuk. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.

 

Gombával töltött sonkatekercs

Hozzávalók: 1 csipet só, 1 db tojás, 2 doboz Tolle tejföl, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg Tolle trappista sajt, 1 ek étolaj, 1 csipet bors, 1 ek zsemlemorzsa, 20 dkg gomba, 12 szelet gépsonka

Elkészítés: Először felforrósítjuk az olajat, majd a forró olajon üvegesre pirítom a hagymát. Ezután rátesszük a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel. Ezután puhára pároljuk. Hozzáadjuk a nyers tojást és a 2 evőkanál Tolle tejfölt. Annyi zsemlemorzsát teszünk hozzá, hogy kenhető legyen, de ugyanakkor túl híg krémet se kapjunk. 2 szelet sonkát félig egymásra fektetünk. A sonkaszeleteket megkenjük a gombás krémmel, majd szorosan felgöngyöljük. Vajjal kikent, tűzálló tálba, egymás mellé szorosan, belehelyezzük a tekercseket és a Tolle reszelt trappista sajttal összekevert tejföllel leöntjük. A sütőt előmelegítjük és közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük.

Tojásos sonkapástétom ropogós zöldségekkel

Hozzávalók: 60 dkg főtt, füstölt sonka, 3 db főtt tojás, 1 db piros kaliforniai paprika, 2 db zsemle,1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 csokor petrezselyem, 2 szál zellerzöld, só, őrölt bors, 4 db nyers tojás, 1,5 dl tejszín, 1 db kisebb méretű kígyóuborka, 4 db paradicsom, 4 db piros retek, 1 dl olívaolaj, 4 evőkanál fehér borecet, Tolle teavaj a sütőforma kikenéséhez.

A mártáshoz: rózsabors, tejszín

Elkészítés: A sonkát, a főtt tojásokat, a kaliforniai paprikát, a zsemlét és a vöröshagymát apró kockára vágjuk. Ezután a zúzott fokhagyma következi, majd az egyik csokor aprított petrezselyem, a zellerzöld, só és bors. A tojásokat, végül a tejszínt is hozzáadjuk. Összekeverjük, majd kivajazott sütőformába tesszük, és 180 C-fokra előmelegített sütőben 30-35 pecig sütjük, majd hűtőbe tesszük kis időre. Miután lehűlt, tálalhatjuk is.

A sonkapástétomhoz kitűnően passzol a ropogós zöldségsaláta. Ehhez az uborkát fél cm-es darabokra vágjuk, a paradicsomot és a retket pedig cikkekre szelem, és az uborkához adjuk. Olívaolajjal, borecettel meglocsoljuk és megszórjuk a másik csokornyi petrezselyemzölddel. A zöldségeket egy tányérra tesszük, s erre kerül rá, fektetve a tojásos sonkapástétom.

 

Túróhab kivivel és kivi-öntettel:

Hozzávalók:

A túróhabhoz: 25 dkg Tolle tehéntúró, 2 tojássárgája, 2 evőkanál méz, 2 kivi, 2 dl tejszín (Tolle habtejszín is lehet), 1 teáskanál zselatinpor

Az öntethez: 3 db kivi, 2 evőkanál méz, 1,5 dl fehérbor.

 

Elkészítés: A túrót egy nagyobb szitán átpasszírozzuk, a tojássárgáját pedig mézzel felhabosítjuk. A kivit kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a mézes tojásságához, majd hozzáadjuk a túrót is. 0,5 dl tejszínbe beletesszük a zselatinport. Ne várjuk meg, amíg felforr. A többi tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a túrós masszához, ezzel lazítva azt.

A zselatint hozzáadjuk, majd egy tálba simítjuk, és jól behűtjük. Ezután elkészítjük az öntetet. A kivit a mézzel és a fehérborral alaposan össze turmixoljuk, majd leszűrjük. Tálaláskor a túróhabot forró vízbe mártott evőkanállal tányérra szaggatjuk, és a kivi-öntettel leöntjük.

 

Kekszes-tejfölös-almás süti sütés nélkül

Hozzávalók: 50 dkg szögletes háztartási keksz, 2 nagy pohár Tolle tejföl, 3-4 darab alma, 9 evőkanál kristálycukor, 3 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál keserű kakaópor

Elkészítés: Az egyik pohár Tolle tejfölbe 4 evőkanál cukrot és 2 csomag vaníliáscukrot keverünk. A másikba 5 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 1 kanál kakaóport teszünk. Egy közepes méretű tepsi aljára egy réteg háztartási kekszet fektetünk. A vaníliás tejföl kétharmadát egyenletesen oszlassuk el rajta, ráfektetjük a felszeletelt almát, majd egy réteg keksszel fedjük be. A maradék vaníliás és kakaós tejfölt öntsük a tetejére, egyengessük el. Aki kreatívkodni szeretne, fogpiszkálóval aranyos mintákat is rajzolhat a tetejére.

Hűtőben 10-12 órát pihentetjük. A keksz megpuhul, a tejföl pedig kissé megköt.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA