Tejleves tésztával
Hozzávalók: 1 liter Tolle ESL tej, 3 evőkanál barnacukor, csipet só, 1 db tojás, 1 tk liszt
Elkészítés: A tojást, a sót, valamint a lisztet dolgozzuk össze. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Reszeljük le a tésztát, de reszelés közben ne felejtsük el lisztbe mártogatni, nehogy ragadjon. Igazgassuk el egy nagy tálcán, hogy ne tapadjon össze. A tejet forraljuk fel, fél liter vízzel és 3 evőkanál cukorral, majd szórjuk bele a tésztát. 1-2 perc alatt kész is!
Tejes borsófőzelék
Hozzávalók: 0, 5 kg borsó, víz, 1, 5 dl Tolle ESL tej, cukor, ételízesítő, 2 ek. (teljes kiőrlésű) liszt
Elkészítés: A fél kg borsót főzzük puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Tegyünk bele 1 evőkanál cukrot valamint 1 evőkanál ételízesítőt. A lisztet és a tejet simára keverjük, szép lassan a borsóhoz adjuk és jól elkeverjük. Hogyha nem elég édes, adhatunk még hozzá cukrot. És már kész is!
Sajtos makaróni tejben főtt tésztából
Hozzávalók: 35 dkg szarvacska tészta, 1 l Tolle ESL tej, 20 dkg Tolle trappista sajt, 10 szelet bacon, 10 koktélparadicsom, só, bors, csapott tk frissen reszelt szerecsendió, csipet chili
Elkészítés: Első lépésként a tejet egy csipet sóval, egy magas falú lábosban feltesszük melegedni. Mikor már elérte a forráspontot, beletesszük a tésztát és folyamatos kevergetés mellett készre főzzük. Ha a tészta teljesen felszívta a tejet, de még nem puha, öntsünk hozzá egy kis vizet. A bacont felkockázzuk, kis olajon megpirítjuk. A többi hozzávalót is készítsük elő. Kockázzuk fel a paradicsomot és reszeljük le a sajtot. Miután a tészta elkészült, ne szűrjük le, hagyjuk, hogy maradjon rajta tej. Fűszerezzük, adjuk hozzá a bacont, a sajtot. Miután minden hozzávaló egyben van, rakjuk mindezt egy üvegtálba és toljuk be a sütőbe, amíg a sajt lassan ráolvad és arany barnára pirul. Tálaláskor díszíthetjük bazsalikommal vagy petrezselyemmel. 200 fokon, előmelegített sütőben készre sütjük.
Pünkösdi tárkonyos bárányragu leves 6 főre:
Hozzávalók: 60 dkg bárányhús, 4 szál zsenge sárgarépa, 2 szál friss fehérrépa, 1-1 fej friss karalábé és zeller, 0,5 kg zsenge zöldborsó, 1 csokor friss tárkony, 1 kis pohár Tolle tejföl, fél citrom leve, 1,5 dl olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, só, kevés piros paprika, kb. 1,2 l víz
Elkészítés: A húst alaposan, folyó víz alatt megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk, egyforma karikákra, kockákra vágjuk. Az apróra vágott húst olajon kicsit átforgatjuk, majd mehet bele a zöldség. Közben ne felejtsünk el fűszerezni sem! Öntsünk alá egy pohár vizet, fedjük le, majd takaréklángon megpároljuk. Ha a hús megpuhult, vegyük le a tűzről és szórjuk meg ízlés szerint pirospaprikával, liszttel. Ezután is öntsük fel egy kis vízzel, majd folyamatos kevergetés mellet adjuk hozzá a tejfölt, a citrom levét és a friss tárkonyt. Hagyjuk felforrni, ezután már kész is!
Medvehagymás vajkrém
Hozzávalók: 250 g Tolle natúr vajkrém, 2 evőkanál aprított petrezselyem, 3 evőkanál aprított medvehagyma, 1 evőkanál aprított snidling, 1 teáskanál kakukkfű, ízlés szerint só, bors.
Elkészítése: A vajkrémet az apróra vágott fűszerekkel, sóval, borssal jól kikeverjük, majd hűtőben állni hagyjuk. Friss kenyéren, vagy pirítósra kenve tálaljuk. Húsok fűszerezéséhez is kiváló.
Gyermeknapi túrós lepény málnaöntettel
Hozzávalók:
Az omlós tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg Tolle teavaj, 12 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, 1 tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál kakaó
A töltelékhez: 1 kg Tolle tehéntúró, 5 dkg mazsola, 1-2 dl rum (vagy kevés rumaroma), 5 dkg babapiskóta, 3 tojás, 1 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1-1 citrom és narancs reszelt héj
A málnaszószhoz: 25 dkg fagyasztott málna,1 teáskanál zselatin, 5 evőkanál cukor
Elkészítése: Először a tésztát készítjük el. Ehhez a vajat elmorzsoljuk a liszttel, közben hozzáadjuk a porcukrot, sütőport, sót, vaníliás cukrot, tojássárgáját és a kakaót. Jól összedolgozzuk, majd fóliába tekerve 2 órára hűtőbe tesszük. Ezután jöhet a töltelék. A mazsolát 10-15 percre meleg vízbe áztatjuk, majd átforgatjuk egy kis rumban. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a citrom és a narancs reszelt héját. Hozzá keverjük a túrót, mazsolát, majd a babapiskótákat is belereszeljük. A 4 darab tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lassan a túrós masszába forgatjuk, úgy, hogy a hab ne törjön össze. Az elkészült tésztát egy tepsi aljára reszeljük, majd kézzel elnyomkodjuk, úgy, hogy a tésztából a tepsi falára is jusson. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrós masszát, majd 200 fokon, 45 percig sütjük. A málnaszószhoz a málnát és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a zselatint, pár percig feltesszük a tűzre. Hogyha elkészült a torta, a málnás szószt ráöntjük és hagyjuk egy kicsit megszilárdulni. Tejszínhabbal díszíthetjük.
Pünkösdi kalács
Hozzávalók: 1 kg liszt, 0,5 liter Tolle tej, csipet só, 2-3 dkg élesztő, 10 dkg cukor
10 dkg Tolle teavaj+ kb. 2,5 dkg olvasztott Tolle teavaj, 1 tojássárgája
A töltelékhez: 40 dkg cukrozott Tolle tehéntúró
Elkészítés: Az élesztőt langyos cukros tejben 10 percig hagyjuk felfutni. A vajat hagyjuk megpuhulni. Egy nagy keverőtálba lisztet öntünk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a megmaradt tejet, cukrot, sót és a vajat is elmorzsoljuk. Miután összedolgoztuk a hozzávalókat, konyharuhával letakarjuk és fél óráig meleg helyen kelesztjük. A tészta kétszeresére kell, hogy megkeljen. Amikor a tészta megkelt, három egyenlő részre osztjuk. Az elsőt hosszúkásra nyújtjuk és beletesszük a vajjal kikent tepsibe. Megkenjük olvasztott vajjal, majd a cukrozott túró felét egyenletesen eloszlatjuk rajta. Ezután rátehetjük a második kinyújtott tésztát. Olvasztott vajjal ezt is megkenjük és jöhet rá a harmadik kinyújtott tészta. A tetejét tojássárgájával kenjük meg. 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Érdemes magas falú edényt választani, mert a tészta, sütés közben is megkel kicsit. Hogyha elkészült, kiborítjuk a tepsiből, konyharuhával letakarjuk és hagyjuk pihenni, amíg kicsit kihűl.