Receptek

Júniusi receptek

Eperleves, spenótfőzelék, tejbegríz, körteturmix

 

Hideg tejes eperleves bodzával

Hozzávalók 2 adaghoz: 15 dkg eper, 1 fej bodzavirág, 2 dl Tolle ESL tej, 1 dl natúr joghurt, 1-2 ek méz, 1 mk fahéj, 1 mk reszelt gyömbér, 2 ek lágy zabpehely, fél citrom leve

A gyümölcsöt és a virágot mossuk meg alaposan, majd tisztítsuk meg. A bodzavirágnak a virágait használjuk fel, de az sem baj, ha a virágokat tartó vékonyka szárakból is belekerül egy pici. Tegyük a turmixgépbe először a zabpelyhet, majd a folyadékokat. Hagyjuk 2 percet állni, hogy a zabpehely kellőképp megszívja magát nedvességgel, és jól le lehessen aprítani. Ezt követően tegyünk mindent bele a turmixba, és 1,5-2 percig turmixoljuk. Hidegen, azonnal fogyasztható.

 

 

Tejes spenótfőzelék

Hozzávalók: 60 dkg spenót, 3 dl Tolle ESL tej, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 dl olaj, só

 

Elkészítés: A spenótot mosd meg, majd tedd egy lábosba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózd meg ízlésed szerint, és tedd bele a zúzott fokhagymát. Ha puha, szedd ki a vízből, és turmixold össze, daráld le, vagy deszkán vágd apróra. Az olajból és a lisztből készíts rántást, add hozzá a spenótot, és tejjel hígítsd megfelelő állagúra. Ízlés szerint főtt tojással tálald.

 

 

Júniusi gyümölcsök sajtos túró alatt

Hozzávalók négy főre: 30-30 dkg eper és málna, 4 evőkanál édes tokaji bor, 5 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg Tolle túró, 1 darab (10 dkg) Tolle natúr krémsajt

Elkészítés: Az epret kicsumázzuk, a málnával együtt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd egyenletesen egy kivajazott, kb. 30×25 centis tűzálló tálba rakjuk (ha túl nagy az eper, akkor félbe vagy negyedekbe is vághatjuk). A borral meglocsoljuk.

A tojások sárgáját a porcukorral és a túróval simára keverjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot is. A tojásfehérjét habbá verjük, az előzőekbe forgatjuk, majd a gyümölcsre simítjuk.

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 C-fok, légkeveréses sütőben 165 C-fok) 15-20 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, de szeletelni nem igazán lehet, inkább csak lapátkanállal szépen kiemelni adagonként a tálból.

 

 

Sült tejbegrízes édesség

 

Hozzávalók: 1,5 liter Tolle ESL tej, 12 dkg cukor, késhegynyi só, 15 dkg búzadara, 1 citrom reszelt héja, 5 tojás, vaj, kakaópor

 

Elkészítés: A 1,5 liter tejet 12 dkg cukorral, késhegynyi sóval összeforraljuk, és állandó keverés közben belepergetünk 15 dkg búzadarát. Ha sűrűre főtt, levesszük a tűzről. Belekeverjük fél citrom reszelt héját, és ha hűlni kezd, 5 tojássárgáját is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan a tejbedarához vegyítjük. Egy kuglófformát vagy tűzálló tálat kikenünk vajjal, beleöntjük a keveréket, és mérsékelten meleg sütőben kb. 40 percig sütjük. Tálra kiborítva, szeletekre vágva, kakaóporral meghintve, eseteleg kompóttal, gyümölccsel, csokiszósszal tálaljuk.

 

 

Vaníliás körteturmix

 

Hozzávalók:(1 nagy pohárnyi adaghoz): 1 darab körte meghámozva, 1,5 dl joghurt, 1 dl Tolle ESL tej, 1 evőkanál méz, fél vaníliarúd kikapart belseje, 2 evőkanál zabkorpa

 

Elkészítés: A körtét vágjuk kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk össze. Ha hígabb italt szeretnék, akkor tegyünk még bele egy kis tejet.

Banános müzli turmix

Hozzávalók: (1 nagy pohárnyi adaghoz): 1 darab hámozott banán, 1,5 dl Tolle ESL tej, 1 dl joghurt, 1 evőkanál méz, 3 evőkanál müzli

 

Elkészítés: A hozzávalókat turmixoljuk össze. A banánt vágjuk vékonyabb szeletekre, így könnyebben megbirkózik vele a turmixgép. Az ital tetejére díszítés gyanánt szórhatunk egy kis extra adag müzlit.

Almás pités turmix

Hozzávalók: (1 nagy pohárnyi adaghoz): 1 darab alma, 1,5 dl Tolle ESL tej, 2 evőkanál zabpehely, 1 dl joghurt, 1 evőkanál méz, csipet fahéj

 

Elkészítés: Öntsük a tejet egy pohárba, és tegyük bele a zabpelyhet. Mikrohullámú sütőben 2 perc alatt melegítsük meg, ezalatt a zabpehely egy picit megfő. Öntsük a zabpelyhet a turmixgépbe, adjuk hozzá a darabokra vágott almát, joghurtot, mézet és a fahéjat. Turmixoljuk össze, és már kész is. Nagyon finom reggeli ital, délig biztos nem leszünk éhesek utána.

 

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA