Mézes-tejes szőlőkrémleves
Hozzávalók: 50 dkg fehér szőlő, 15 dkg kék szőlő, 3 dl víz vagy must, 2 dl hideg Tolle ESL tej, 1,5 dl tejszín, 5 dkg Tolle teavaj, 1 púpozott evőkanál liszt, csipetnyi só, citromlé, méz, ízlés szerint.
Elkészítése: A mustot vagy a vizet lassú tűzön felforraljuk, majd beledobáljuk a fél kg fehérszőlőszemet. Néhány perc alatt készre is főzzük. A szőlő ezt jelzi nekünk, ugyanis megváltozik a színe, valamint a héja is megrepedezik. Eközben összekeverjük a többi hozzávalót: az olvasztott vajat, lisztet, tejet alapos kevergetés mellett besűrítjük. Miután a szőlő megfőtt, leturmixoljuk, a levét átszűrjük, és hozzáadjuk a fehérmártáshoz. Felforraljuk, majd jöhet a tejszín, só, citromlé, és a méz. Végül a kékszőlőt is jó alaposan megmossuk, félbevágjuk, és a krémlevest ezzel tálaljuk.
Kukoricafőzelék
Hozzávalók:1 konzerv kukorica, kb. fél liter víz, 4-5 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál liszt, 1 pohár Tolle tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál majoranna, só, bors, ételízesítő
Elkészítés: Első lépésként a kukoricáról leöntjük a levét, majd fél liter vízben feltesszük főni. Ízlés szerint sóval, borssal, majorannával ízesítjük. Ez alatt elkészítjük a rántást: 4 evőkanál olajban 1-2 kanál lisztet csomómentesre keverünk, és a forró léből rákanalazunk egyet, majd óvatosan visszakeverjük a kukoricás lébe. Ezután 1 evőkanál mustárt adunk hozzá, majd jöhet a cukor, és a tejföl. Pár perc forralás után el is készült a főzelékünk!
Csirkemell szőlőmártásban
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell filé, fél kg fehér csemegeszőlő, 10 dkg Tolle teavaj, 1 dl fehérbor, 3 evőkanál liszt, 4 dl Tolle ESL tej, 1 teáskanál só, 1 db citrom.
Elkészítés:
A csirkemell filénket jó alaposan megmossuk, ezután közepes méretű szeletekre vágjuk. Lisztben megforgatjuk és egy kis vajban elősütjük őket. Ha ezzel elkészültünk, ugyanebben a vajban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd ehhez hozzáadjuk a 25 dkg szőlő kipréselt levét, valamint a fehérbort. Felforraljuk, és citromlével ízesítjük, majd a húsokat az ízesített lében puhára párolom. Miután a hús megpuhult, hozzáadjuk a megmaradt szőlőt, és ismét felforraljuk. Melegen tálaljuk.
Szőlős sajtsaláta
Hozzávalók: 10 dkg Tolle trappista sajt, 10 dkg Tolle parenyica sajt, 10 dkg Tolle Gouda sajt, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 evőkanál porcukor.
Elkészítés: A szőlőszemeket jó alaposan megmossuk. Ezután a sajtokat apró kockákra vágjuk. A mandulát apróra vágom, és összekeverjük a porcukorral. A cukrozott mandulához hozzákeverjük a majonézt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a hozzávalókat és jól lehűtve tálaljuk.
Szőlős túrószelet
Hozzávalók: 24 dkg liszt, csipet só, 36 g édesítőszer, 1 tojás, 10 dkg hideg Rama, 2 dkg darált mandula, 25 dkg kék szőlő, 21 g zselatin, 75 dkg Tolle túró, 4 evőkanál citromlé, 3/4 dl ásványvíz, folyékony édesítőszer, 2,5 dl Tolle ESL tej, 2 dkg mandulapehely
Elkészítés: A tojást a margarinnal habosra keverjük. Ezután adjunk hozzá 4 evőkanál vizet, a mandulát, édesítőszert, sót, majd folyamatos kevergetés mellett a lisztet is keverjük hozzá. Nyújtsuk ki a tésztát, majd kivajazott, kilisztezett tepsiben 30 percre tegyük hűtőbe. Előmelegített sütőben, 175 fokon, kb. 20 percig sütjük. Mialatt a tésztánk sül, keverjük ki a túrót a citromlével, ásványvízzel és a tejjel. A feloldott zselatint óvatosan keverjük a krémbe. Ezután jöhet a tejszín és a szőlőszemek. A krémet a megsült tortalapra terítjük, a megmaradt szőlőszemekkel és a barnára pirított mandulával díszítjük. Pár órára tegyük a hűtőbe pihentetni.