Hozzávalók:1 kg halfilé, 1 nagy pohár Tolle tejföl , 1 csapott mokkáskanál fehérbors, 1 teáskanál római kömény, 2 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál bazsalikom, 2 evőkanál olívaolaj, citromlé, só, tej a kiolvasztáshoz
Tipp: A mélyhűtött halat tejben olvassza ki. A tej magába szívja a fagyott ízt és friss zamatot ad a húsnak.
Elkészítés: A halat besózzuk, bőven megöntözzük citromlével, és hagyjuk kiolvadni. A Tolle tejfölt egy tálkában alaposan elkeverjük a felaprított zöldfűszerekkel és fűszerekkel. Érdemes megkóstolni a fűszerezést. Végül fellazítjuk az olívaolajjal.
A kiolvadt, lecsöpögtetett halat egy kisebb, mélyebb tepsibe tesszük, leöntjük a tejfölös keverékkel, a tetejét megszórjuk kakukkfűvel. Alufóliával betakarjuk. 220 fokos sütőben 30 percig alufólia alatt, 30 percig alufólia nélkül sütjük.
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, fél deci rum, 25 dkg édes gesztenyepüré, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, méz
A habgaluskához: 4 tojásfehérje, 1 csipet cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Felforraljuk a 6 dl Tolle tejet. A maradék 2dl Tolle tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, és a többi tejhez öntjük. Folyamatos kevergetés mellett beletesszük a gesztenyepürét, és néhány percig főzzük. Ezután az edényt lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest. Rumba áztatott, forrázott mazsolát teszünk bele. Elkészítjük a habgaluskákat. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd vaníliás cukorral ízesítjük. Egy külön lábasba vizet teszünk fel forrni, és amikor gyöngyözni kezd a víz, kanállal habgaluskákat szaggatunk a kemény tojáshabból a tetejére. Ha megfőtt, szűrőkanállal a kész gesztenyeleves tetejére helyezzük.
A levest melegen együk meg, különben hidegen puding állagú lesz.
Hozzávalók: szálas fekete tea, ízlés szerint egész, szárított fűszerek (fahéjrúd, szárított gyömbér, csillagánizs, kardamom, szegfűszeg stb.), szárított alma-, narancs- és citromkarikák
Elkészítés: A gyümölcsök előkészítéséhez korábban hozzá kell fognunk, hogy teljesen kiszáradjanak (akár egy hétig is eltarthat). A folyamatot felgyorsíthatjuk, ha meleg, száraz helyre helyezzük és vékonyra vágjuk a gyümölcsöket.
Miután a gyümölcsök az összes nedvességüket elveszítették, törjük őket a fűszerekkel együtt apróbb darabokra, végül keverjük össze a fekete teával. (A citromból elegendő 1-2 karika, különben elveszi a többi hozzávaló ízét)
Hozzávalók: 90 dkg liszt (pl. 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt+40 dkg finomliszt), 10 dkg cukor, 2 dl olvasztott méz, 10 dkg Tolle vaj, 3 dl Tolle tej, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál őrölt mézeskalácsfűszer-keverék (fahéj, ánizs, gyömbér, szegfűszeg)
Elkészítése: A vajat, a mézet és a cukrot melegítsük fel. Öntsük bele a Tolle tejet és hagyjuk hűlni. A liszteket keverjük össze a fűszerrel és a szódabikarbónával. Adjuk hozzá a korábban kikevert mézes elegyet. A tésztát tegyük pár órára hűtőbe. Miután kivessük a hűtőből, hagyjuk rövid ideig állni szobahőmérsékleten és csak ezt követően kezdjük el a kiszaggatást.. Enyhén lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és figurákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben -180 ËšC- világos színűre sütjük (kb. 10-15 perc). Sütés előtt aszalványokkal és magvakkal is lehet díszíteni.
Hozzávalók: 4 tojás, 4 csapott evőkanál porcukor, 8 evőkanál konyak, 8 evőkanál tejszín, 6 dl Tolle tej, csipet reszelt szerecsendió vagy fahéj
Elkészítés: A tojások sárgáját , a porcukrot, a Tolle tejet és a konyakot turmixgépbe rakjuk, és fél percig turmixoljuk, majd összeforgatjuk a tojások fehérjéből vert kemény habbal, poharakba töltjük (ez 4 adag), és csipetnyi szerecsendióval megszórjuk. Azonnal tálaljuk.