Receptek

Januári receptek

zöldséges pizza, tortellini saláta, spenótos gnocchi, lencsesaláta

 

Zöldséges pizza

Hozzávalók a tésztához: 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl Tolle tej, 15 dkg liszt, 2 ek. olaj, 1 kk. só, 1 kk. oregano, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. kakukkfű, 1 kk. rozmaring

Hozzávalók a feltéthez: 1 dl Tolle tejföl, 1 kk. só, 1 kk. bors, 1 kk. pirospaprika, kukorica, brokkoli, lilahagyma, reszelt Tolle trappista sajt

Elkészítés: A tejet lassú tűzön felmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kevés cukrot. Óvatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. A liszthez hozzáadjuk a sót, a fűszereket és az olajat. Lassú kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a tejet és addig dagasztjuk, ameddig el nem válik a tészta az edény falától. 1,5-2 órát kelesztjük. Eközben a tejfölt a sóval, borssal, pirospaprikával kikeverjük, majd felkarikázzuk a hagymát, a brokkolit pedig rózsáira szedjük. Ha a tésztánk megkelt, kinyújtjuk. Először a tejföllel kenjük meg, majd a zöldségeket is rászórjuk. Legvégül, jöhet a sajt! Addig sütöm, míg a sajt meg nem pirul a tetején.

Tejfölös tortellini saláta

Hozzávalók: 40 dkg húsos vagy sonkás töltött tortellini, só, 2 kis lilahagyma, 1 nagy piros húsú paprika, 1 csokor petrezselyem, 1 kiskanál mustár, 4 dl Tolle tejföl, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors

Elkészítés: A tésztát sós, olajos vízben kifőzzük. Eközben a hagymát is megtisztítjuk, és a paprikával együtt kis kockákra szeljük. A petrezselymet eközben felaprítom. A mustárt kikeverem sóval, borssal, tejföllel, és a végén a töltött tortellinit, a hagymát és a petrezselymet is hozzákeverjük. A tetejét petrezselyemmel díszítjük.

Sült sajtos spenótos gnocchi

Hozzávalók: 500 g gnocchi, 200 g feldarabolt paradicsom, 300 g friss spenótlevél (főzve), 2 gerezd zúzott fokhagyma, 200 ml zöldségleves alaplé, 1 evőkanál olívaolaj, 100 g Tolle natúr krémsajt, 25 g reszelt Tolle trappista sajt

Elkészítés: A nyers, felvágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát forró olajban óvatosan pároljuk meg. Eközben előmelegített sütőben a félbevágott paradicsomokat süssük meg, majd a spenóttal és a fűszerekkel együtt jól keverjük össze. Lassú tűzön összefőzzük a hozzávalókat. Ha ezzel elkészültünk, főzzük meg a gnocchit, és miután lecsöpögtettük, tegyük a fottó szószba. Végezetül a kétféle sajtot a szószhoz keverjük, összekeverjük és már tálalhatjuk is.

Újévi lencsesaláta

Hozzávalók: 25 dkg lencse, 3 db szegfűszeg, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek só, 75 g virsli, 10 dkg marhahús, 3 közepes db újhagyma, 4 ek majonéz, 5 ek Tolle tejföl, 4 db salátalevél, 1 db főtt tojás

Elkészítés: A lencsét 1 órára hideg vízbe áztatjuk. Egy vízzel teli lábasba feltesszük főni a héjától megtisztított hagymát, szegfűszeget, majd a lencsét is beleszórjuk a vízbe. Körülbelül 8 percig főzzük, de hogyha ez az idő letelt, mindenképpen kóstoljuk meg, hogy megpuhult-e már a lencsénk. Ezután a hagymát és a szegfűszeget kivesszük a lábasból és a lencsét leszűrjük. Ha ezzel elkészültünk, már csak össze kell kevernünk egy tálban a majonézt a tejföllel, majd a lencsét, a virslit, újhagymát és a marhahúst is hozzáadjuk. Fejes saláta levéllel fogyasztjuk.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA