Receptek

Szezonban a bogyós gyümölcsök

Hideg gyümölcsleves

Hozzávalók: 1 tasak vaníliás pudingpor (főzés nélküli), 0,5 l Tolle tej, 0,5 kg szilva vagy más bogyós gyümölcs, 35 dkg ananászkonzerv (1 konzerv).

Elkészítés: Készítsük elő a használni kívánt gyümölcsöket. Mossuk meg, majd szépen kockázzuk fel őket. A pudingport keverjük ki fél liter Tolle tejjel. Következhet a felszeletelt vitaminforrás, keverjük bele, illetve öntsük rá a konzerv levét is. Ha idénygyümölcsből készül, akkor plusz tejjel felhúzhatjuk ízlés szerinti sűrűségűre. Kellemes behűtést követően már fogyasztható is.

 

Stíriai metélt bogyókkal

Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg Tolle túró, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1/4 doboz Tolle tejföl, csipet só
A masszához: 3 tojás, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 kiskanál Tolle teavaj, 3/4 pohár Tolle tejföl, fél marék mazsola és idény bogyósgyümölcsök ízlés szerint.

Elkészítés: Kezdésként összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd lisztes deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Ha ezzel megvagyunk, felvágjuk kb. 4-5 cm hosszú, 0,5 cm széles metélt darabokra, majd lobogó, enyhén sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Félretesszük.

A masszához a tojások sárgáját cukorral kikeverjük (lehetőleg porcukorral), hozzáadjuk a Tolle teavajat, a citrom lereszelt héját és a tejfölt, majd következhetnek az apróra vágott gyümölcsök. Végül hozzákeverjük a tojásfehérje keményre felvert habját (ehhez adjuk a vaníliás cukrot).

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy mindent összekeverjünk (a tésztát a masszával egy nagyobb edényben), majd beleöntsük a kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt tepsibe.

Előmelegített sütőben, 180-200 fokon, kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Joghurtos túrótorta

Hozzávalók: 20 dkg babapiskóta, 2 dl Tolle tej, 2 kis pohár natúr joghurt, 2 ek zselatin por, 3 dl tejszín, 25 dkg Tolle tehéntúró, 6 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom, 1 tál bogyós gyümölcs, 1 cs színtelen instant zselatin

Elkészítés: A joghurtot a zselatinnal egy kis lábasban kevergetés mellett forraljuk (felfőzzük), majd hagyjuk hűlni. A túrót kikeverjük a sima és vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és kifacsart levét. Közben elkezdhetjük a tejszínt habverővel habosra verni. Ha a joghurtunk kihűlt, akkor hozzákeverjük a túróhoz, majd belekeverjük a tejszínhabot. Most jöhet a tortaforma. A babapiskótát gyorsan megforgatjuk a tejben, majd szépen egymás mellé rakjuk őket a tortaforma aljára. Erre jöhet a krém fele, majd újból a tejes babapiskóták, és a krém maradéka. Tetejére tegyük a lecsöpögtetett ananászt. Az instant zselatint a csomagon lévő utasítás szerint készítsük el, majd csorgassuk rá a gyümölcs tetejére. Megvárjuk, míg megdermed, és fogyaszthatjuk is.

Elkészítési idő: 15-30 perc.

Jó étvágyat!

 

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA