Receptek

Minden, ami szőlő

Készítsük fel testünket a hidegebb hónapokra!

A szőlő szervezetünk számára a fontos vitaminok és nyomelemek mellett közvetletnül elérhető energiát is biztosít, így kúraszerű fogyasztása megerősít, feltölt, roborál, felkészíti testünket a hidegebb hónapokra.

Az ősz asztala csordultig megtelt zamatos, ízletes szőlőfürtökkel, melyeket akár kúraszerűen, frissen is fogyaszthatunk. Sütés-főzés szőlővel: csábító, zamatos, változatos, kreatív. A szőlő különleges gasztronómiai kihívásokat is tartogat rajongóinak. Főétkezéseinkbe csempészve zamatával, csábító ízvilágával fokozza ételeink élvezeti értékét, kielégíti változatosságra vágyó ízlelőbimbóinkat, próbára teszi kreativitásunkat, és izgalmassá teszi étkezéseinket. Levesbe, húsok mellé, köretként, süteménybe, – íme a legjobb terep, ha alkotókedvünket szeretnénk megélni a mindennapokban. És persze „könnyű” dícséreteket bezsebelni. Egy próbát megér!

Receptek szőlővel, borral, mazsolával.
Mediterrán szőlőleves

Hozzávalók:
2 nagy fürt, édes, ropogós szőlő
2 érett banán
3 ek. mazsola
4-5 szem datolya apróra vágva
2-3 szem aszalt füge, felaprózva
2 ek. méz
2 egész fahéj
2 tk. kardamom
2 ek. kókuszolaj
½ l Tolle tej
1 dl. Tolle tejszín
½ tasak vaníliás pudingpor
víz
Elkészítése:
Egy serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat a mézzel, 1-2 percre beledobáljuk a megtisztított, megszárított szőlőszemeket, majd a felaprított aszalt gyümölcsöket is, hagyjuk, hogy egy kicsit sisteregjen, majd rászórjuk a kardamomot, a fahéjat, és felöntjük a tejjel. A tejszínt kikeverjük közben a pudingporral. Ha a leves forrni kezd, azonnal a legkisebb tűzre kapcsoljuk, ízlés szerint 1-2 dl vizet teszünk hozzá, néhány percig főzzük, szükség esetén további mézet teszünk hozzá, majd tűzről levéve a kikevert pudingport a tejszínnel óvatosan belekeverjük. Még egyszer felforraljuk, és melegen tálaljuk.

Boros-szőlős csirkemell

Hozzávalók:
½ kg vékony szeletekre vágott csirkemell
4 dl tejszín
2 tk méz
1 kis fürt édes szőlő
1 tk. dijoni édes mustár
1 tk. fehér bors
1 tk. gyömbér
néhány szem borókabogyó
1 dl édes fehér bor
2 dl Tolle tej
2 dl Tolle tejszín
mazsola

kókuszolaj
Elkészítése:
Az előkészített csirkemell szeleteket besózzuk, megkenegetjük a mustárral, ráöntjük a Tolle tejet, a fehérbort, hozzáadjuk a fűszereket, a mazsolát, majd egy fél napra a hűtőszekrénybe helyezzük pácolódni. Elkészítéskor a csirkemell szeleteket kivesszük a pácléből, a nedvességet felitatjuk róla, majd kókuszolajon hirtelen mindkét oldalát megpirítjuk a szőlőszemekkel együtt. Óvatosan forgassuk, ne törjenek szét a szőlőszemek. Ha már pirul, ráöntjük a páclét, a fűszerekkel együtt, szükség esetén még fűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt is, fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk, majd a fedőt levéve magasabb tűzön hagyjuk kicsit besűrűsödni. Frissen fogyasztjuk, egészben főtt burgonyával, vagy sült polentával kínáljuk.

Szőlős muffin

Hozzávalók:
1kis fürt apró szemű szőlő
néhány szem mazsola
17 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 ek. méz
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl Tolle tej
2 ek olívaolaj
2 egész tojás
1 tk. kardamom
1 tk. gyömbér
Elkészítése:
A hozzávalókat csomómentesen elkeverjük. A szőlőszemeket lisztbe forgatjuk, majd óvatosan keverjük a masszába a végén, hogy ne törjenek össze. Tegyük a masszát a muffinformákba egyenletesen elosztva, majd 180 fokos sütőben, kb. 25 perc alatt süssük készre.

Tetra logo

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA