Receptek

Legyen finomabb az ünnep!

Karácsonyi süti receptek szentestére

A frissen sült sütemény illata igazán kellemessé varázsolja a meghitt pillanatokat. Bemutatunk két finomságot, melyek nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról.

Első receptünk az Adventi kifli elkészítését mutatja be.

Lássuk a hozzávalókat:

– 50 dkg finomliszt
– 25 dkg Tolle vaj
– 6 dkg porcukor
– 1,5 dkg élesztő
– 1 db tojássárgája
– 1,5 dl Tolle tej
– 1 csipet só
– baracklekvár (töltelék)
– 5 dkg dió (dísz)

Elkészítés:

A vajat és a finomlisztet dolgozzuk össze, miután jól összegyúrtuk a közepébe készítsünk fészket. Adjuk hozzá a simára kevert Tolle tejben oldott élesztőt, a tojás sárgáját és gyúrjuk tovább. Miután ezzel megvagyunk, a tésztát pihentessük fél órán keresztül. Ezt követően osszuk 4 dkg-os darabokra. A kimért részeket nyújtsuk vékony, ovális alakúra, majd tegyük rá a tölteléket (hosszában, rúd formájában). Jöhet a kiflik formázása. Sodorjunk szép formákat és a kiflik tetejét kenjük be a felvert tojással. Hagyjuk megszáradni a tojást és kenjük be újra kifliket. Szórjuk meg darált dióval és rakjuk be az előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon 30 percig süssük. Ha szép pirosak és úgy látjuk, hogy elkészültek, akkor vegyük ki a sütiket, melyeket tálalás előtt szórjunk meg porcukorral. Jó étvágyat kívánunk!

Második receptünk egy fenséges karácsonyi fahéjas gyümölcskenyér, melynek elkészítése nem sokban különbözik bármilyen kevert tésztájú süteményétől. Csak összekeverjük a megfelelő hozzávalókat, amit beleöntjük a kiválasztott formába, megsütjük és már falatozhatjuk is a mennyei finomságot. Természetesen frissen a legfinomabb, de egy pohár hideg tejjel a gyümölcskenyér másnap tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet.

Lássuk a hozzávalókat:

• 30 dkg Tolle vaj
• 30 dkg kandírozott gyümölcs
• 25 dkg liszt
• 25 dkg cukor
• 10 dkg porcukor
• 7 tojás
• 5 dkg mandula
• 1 csomag sütőpor
• 1 citrom reszelt héja
• 1 kiskanál fahéj

Elkészítés:

A kandírozott gyümölcsdarabokat és a mandulát apró darabokra vágjuk és belekeverjük a lisztbe. A tojásokat feltörjük, majd cukorral habosra keverjük őket. A liszthez hozzáadjuk a sütőport és a vaníliás cukrot, majd összedolgozzuk az olvasztott vajjal, a fahéjjal, valamint a citromhéjjal.

Miután ezzel megvagyunk, kivajazzuk és kilisztezzük az őzgerincformát, amibe beleöntjük az elkészített tésztát. Már csak a sütés van hátra, melyhez a 160 fokra előmelegítjük a sütőt. Kb. 30-40 percig süssük. (Ha a teteje nagyon elkezdene pirulni, akkor fedjük le alufóliával.) Amikor kész, a tésztát óvatosan borítsuk ki a formából és hagyjuk kihűlni. Ezután szórjuk meg porcukorral, töltsünk magunknak egy friss pohár Tolle tejet és kóstoljuk meg az ínycsiklandó finomságot.

Reméljük ezzel a két mennyei recepttel meghoztuk a kedvet egy kis adventi sütögetéshez.

Tetra logo

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.

EMVA